Events

 
Filtering by: “Language: Norweigian”

Oct
23
to Oct 29

Open Access Week 2023 in Norway

Join the University of Derby and the University of Essex as we celebrate Open Access Week 2023!

In this talk, we are joined by Dr. Abeni Wickham, founder and CEO of SciFree, a new search tool for Open Access publishing, with the mission of working towards 100% Open Access and Open Science with/for Universities and researchers. Abeni will discuss how commercialization has almost become synonymous with predatory behaviour, particularly in relation to commercial scholarly publishing in the academy.

Abeni is an experienced scientist and mentor in Material Science/Molecular Physics and Regenerative Medicine and was previously a senior analyst/consultant for Californian-based biotech and skin care companies. Abeni successfully developed new materials for varying cornea, cardiac, skin and nerve regeneration strategies and also has colloidal chemistry experience tailored for the cosmetics industry.

Do sign up for this fascinating talk and find out more about SciFree. For more information about Open Access and Open Research, please see the University of Derby's Open Research SharePoint pages and the Library's information on Open Research at the University of Essex.

View Event →
Oct
26

Åpne, men usynlige? Hvordan kan vi gjøre åpen klimaforskning mer tilgjengelig?

Åpen tilgang til forskningsresultater regnes som en viktig byggestein for kunnskapssamfunnet. Den nyeste kunnskapen skal gjøres tilgjengelig for både forskere, næringsliv, offentlig sektor og befolkningen. Dette gjelder ikke minst for forskningsresultat innen klima og polarforskning, som er viktige forskningsfelt i Norge og som allmennheten er nysgjerrig på. Polarområdet er spesielt utsatt for klimaendringene.

Men hvor tilgjengelig er åpne forskningspublikasjoner egentlig for allmennheten? Klarer forskningsresultat innen klimaforskning å nå ut av elfenbenstårnet? Er det mulig for folk flest å finne fram til åpne publikasjoner innen klima og polarforskning? Og så, hvis man faktisk finner fram til en forskningsartikkel – er det mulig for interesserte borgere å bruke resultatene, eller er språket for teknisk/spesialisert?

Vi inviterer eksperter som jobber med tilgjengeliggjøring og synlighet av klima og polarforskning til å presentere prosjektene sine og til diskusjon hvordan vi kan gjøre åpne forskningsresultat mer tilgjengelig.

Per Pippin Aspaas presenterer prosjektet Open Polar ved UiT Norges arktiske universitet, en søkeportal for åpent tilgjengelige publikasjoner og forskningsdata knyttet til polarområdene.
Caroline Armitage fra Universitetet i Bergen jobber med prosjektet Bærekraftsforskning for alle – en transparent kartleggings- og gjenfinningstjeneste. Plattformen skal hjelpe akademikere og folk flest med å finne aktuelle forskningspublikasjoner med relevans for FNs bærekraftsmål, blant annet bærekraftsmål 13 - stoppe klimaendringene.
Helle Goldman fra Norsk Polarinstitutt er forfatter og sjefredaktør for det åpent tilgjengelige forskningstidsskriftet Polar Research, som har en fartstid på 40 år bak seg.
Brita Slettemark leder Klimahuset, en del av Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo som har som mål å formidle forskningsbasert kunnskap om klima og klimaendringer på en måte som gir kunnskap og bidrar til handling.
Heidi Helgestad er styreleder for Norsk klimanettverk, et uformelt nettverk for klimaengasjerte mennesker som bl.a. organiserer Klimafestivalen § 112.
Gudrun Urd Sylte fra Bjerknessentret for klimaforskning vil moderere samtalen.

Arrangementsgruppe:
Jenny Ostrop, UiB (jenny.ostrop@uib.no)
Kathleen (Katie) Alexandra Smart, UiT (kathleen.a.smart@uit.no)

I anledning årets internasjonale Open Access Week inviterer flere norske fagbibliotek til en rekke foredrag med tema knyttet til åpen vitenskap, åpen publisering og deling av forskningsdata. Alle foredragene er digitale og åpne for alle interesserte.

View Event →
Oct
25

Panelsamtale om publiseringskostnader: Hvem skal betale for åpen tilgang?

Åpen publisering avhenger ofte av at man betaler en publiseringsavgift. For en forsker har det stor betydning om man får finansiell støtte til dette. Men hvem får egentlig støtte for å publisere åpent? Hvilke typer publikasjoner støttes? Og hvem skal betale for publiseringsavgiftene?

I dette arrangementet presenteres perspektiv fra personer og institusjoner i Norge som har erfaring med ulike former for publiseringsstøtte for åpen tilgang. Er publiseringsfond en god løsning eller finnes det bedre alternativ? Hva er rettferdig og enkelt for forskere?

Deltakerne holder innlegg på ca. 10 minutter før vi avslutter med en panelsamtale. Deltakere:

Jorunn Dahl Norgård, Fagsjef i Forskerforbundet
Jan Erik Frantsvåg, Universitetsbibliotekar ved UiT Norges arktiske universitet
Marte Qvenild, Spesialrådgiver i Norges Forskningsråd
Sigurd Eriksson, biblioteksjef ved NTNU
Marte Ericsson Ryste, Redaksjonssjef Nordic Open Access Scholarly Publishing (NOASP), Cappelen Damm Akademisk
Ordstyrer: universitetsbibliotekar Per S. Refseth, HINN

Arrangementsgruppe:

Per S. Refseth, HINN, per.refseth@inn.no
Linda Johnsen, UiS, linda.johnsen@uis.no
Leif Longva, UiT, leif.longva@uit.no

I anledning årets internasjonale Open Access Week inviterer flere norske fagbibliotek til en rekke foredrag med tema knyttet til åpen vitenskap, åpen publisering og deling av forskningsdata. Alle foredragene er digitale og åpne for alle interesserte.

View Event →
Oct
24

Åpen publisering av søkestrategier

Det har tidligere vært liten tradisjon for å publisere søkestrategier åpent, selv om det ser ut til å være enighet i fagmiljøet om de positive aspektene ved dette. Hva trengs for at arkivering av litteratursøk skal bli en naturlig del av arbeidet med litteratursøk? Vil det være mulig å skape en felles (norsk) standard for deling av søkelogger i UH-sektoren? Hvilke hindringer og muligheter finnes?

Håkon M. Bjerkan fra Universitetet i Stavanger skal snakke om erfaringer med GitHub og planene om å publisere søkestrenger på Zenodo, mens Vibeke Saltveit fra USN fokuserer på hvordan det systematiske søket utgjør datainnsamlingen for systematiske oversikter. Hvordan kan vi gjøre søkedokumentasjonen så åpen som mulig? Hvilke hindringer står i veien?

Gøril T. Jorem er universitetsbibliotekar ved Høgskulen på Vestlandet, og er teamleder for litteratursøk ved biblioteket. Kontaktbibliotekar for Kunnskapsbasert praksis. Har arbeidet med litteratursøking siden 2016.

Håkon M. Bjerkan er universitetsbibliotekar ved Universitetet i Stavanger, og er kontaktbibliotekar for det teknisk-naturvitenskapelige fakultetet, og inngår i bibliotekets bibliometri-team.

Vibeke Saltveit jobber som spesialbibliotekar ved Universitetet i Sørøst-Norge, der hun leder Oppdragstjenesten for systematiske søk. Hun leverte nylig en masteroppgave kalt «Hva kjennetegner norske systematiske oversikter? En tverrsnittsundersøkelse av årene 2015 og 2020».

Program for sesjonen:

10:00 – 10:05 Gøril T. Jorem ønsker velkommen

10:05 – 10:25 Håkon Bjerkan holder innlegg

10:25 – 10:45 Vibeke Saltveit holder innlegg

10:45 – 11:00 Felles spørsmål og kommentarer

Arrangementsgruppe:

Marte Ødegaard, UiO (marte.odegaard@ub.uio.no)

Dag-Even Martinsen Torsøe, USN (dag-even.m.torsoe@usn.no)

Solvor Solhaug, NTNU (solvor.solhaug@ntnu.no)

Gøril T. Jorem, HVL (goril.tvedten.jorem@hvl.no)

I anledning årets internasjonale Open Access Week inviterer flere norske fagbibliotek til en rekke foredrag med tema knyttet til åpen vitenskap, åpen publisering og deling av forskningsdata. Alle foredragene er digitale og åpne for alle interesserte.

View Event →